Po co organizm wytwarza taurynę?
Tauryna pełni w organizmie kilka ważnych funkcji:
- ma działanie antyoksydacyjne – neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników
- poprawia metabolizm – bierze udział w syntezie kwasów żółciowych, wpływa więc bezpośrednio na trawienie pokarmów i przyspieszenie utraty tkanki tłuszczowej
- pomaga usuwać z organizmu zbędne tłuszcze
- pomaga transportować kreatynę do mięśni, wspomagając regenerację mięśni po wysiłku
- pomaga utrzymać prawidłowe nawodnienie
- wspomaga proces przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
- poprawia pamięć i koncentrację
- obniża ryzyko chorób układu krążenia – obniża ciśnienie i wzmacniania skurcze mięśnia sercowego
- zapobiega rozwojowi cukrzycy – przyczynia się obniżenia poziomu cukru oznaczanego na czczo
Kto jest narażony na niedobory tauryny
Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny, jednak jej ilość może być niewystarczająca, szczególnie u osób wykonujących wysiłek fizyczny.
Tauryna zalecana jest przede wszystkim tym, którzy regularnie uprawiają sport:
- ułatwia transport kreatyny, która chroni komórki mięśni przed stresem oksydacyjnym
- ogranicza wytwarzanie serotoniny – hormonu powodujący reakcje kataboliczne mięśni. Dzięki temu organizm nie odczuwa zmęczenia i szybciej się regeneruje po treningu.
- pobudza trzustkę do produkcji insuliny, której zwiększone ilości we krwi wpływają na szybszy wzrost tkanki mięśniowej
- zwiększa wytrzymałość fizyczną mięśni i przywraca jej odpowiedni poziom w mięśniach, po wysiłku
Co wykazały badania naukowe z udziałem sportowców?
Zawodowi rowerzyści i biegacze, którzy suplementowali taurynę, poprawili wydajność ćwiczeń i pokonywali większe odległości, mniej się przy tym męcząc. Badania wykazały, że tauryna usuwa produkty odpadowe, które powodują zmęczenie i powodują oparzenia mięśni.
Dawkowanie
Średnia dobowa dawka powinna się mieścić w przedziale od 500 do 2000 mg. Jej nadmiar jest usuwany wraz z moczem.