Kiedy Twój organizm potrzebuje zwiększonej dawki witaminy C?

Zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wielu czynników, takich jak wiek, płeć, stan fizjologiczny. Zapotrzebowanie na witaminę C jest największe spośród wszystkich witamin. Wzrasta ono u kobiet w ciąży, osób z cukrzycą, palących papierosy, alkoholików i osób żyjących w stresie.

Przyjmowanie zwiększonej dawki witaminy C jest również zalecane w sytuacji:

  • dużego wysiłku fizycznego (praca fizyczna, uprawianie sportu)
  • gorączki, grypy, przeziębienia, zapalenia płuc
  • leczenia złamanych kości i leczenia ran
  • osłabienia organizmu w okresie rekonwalescencji
  • długiej ekspozycji na słońce – zapewnia ochronę przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez promieniowanie UVA
  • krwawienia dziąseł
  • suchości skóry – witamina C zwiększa warstwę rogową naskórka, a tym samym w większym stopniu zatrzymuje wodę
  • stanów zapalnych, takich jak trądzik czy atopowe zapalenie skóry
  • w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest narażony na spadki odporności

 

Źródła witaminy C

Najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. Największą ilość witaminy C zawiera:

  • owoc dzikiej róży z ilością 6,8-12 g w 100g owocu
  • czarna porzeczka ok. 4g

 

Bogate w witaminę C są:

  • czerwona papryka
  • pietruszka (nać)
  • brukselka
  • brokuły
  • kalarepka
  • pomidory
  • kapusta
  • szpinak
  • rzeżucha
  • czerwona porzeczka
  • kiwi
  • owoce cytrusowe
  • truskawki

Jednak obróbka termiczna – suszenie, odgrzewanie, zbyt szybkie rozmrażanie powodują przyspieszony rozkład witaminy C. Straty mogą wynosić nawet 50% podczas gotowania warzyw.

Ile witaminy C potrzebuje Twój organizm?

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C ustalono na poziomie 80-100mg. Jednak specjaliści potwierdzają, że bezpieczne jest przyjmowanie 1000mg (1g) witaminy C dziennie, a w przypadku infekcji nawet 2000-4000mg, kiedy to zapasy witaminy w organizmie bardzo szybko się redukują. Organizm sam nie wytwarza witaminy C i trzeba go dostarczyć wraz z pożywieniem.

Jak uzupełniać witaminę C w organizmie?

Możesz zaopatrzyć się w kwas askorbinowy lub askorbinian sodu i bezpiecznie dodać je do koktajli owocowych lub warzywnych, soków, czy jogurtów.

Jakie są różnice pomiędzy nimi?

Kwas askorbinowy (kwas L-askorbinowy) to po prostu inna nazwa witaminy C, czyli to czysta postać witaminy C.

Askorbinian sodu to łatwo przyswajalna sól witaminy C, która powstaje w procesie fermentacji glukozy i jej utleniania. Zazwyczaj jest to proporcja : 889g kwasu askorbinowego na 111g sodu.

Jakie są główne różnice pomiędzy nimi:

– kwas askorbinowy (kwas L-askorbinowy) ma kwaśny odczyn i może działać drażniąco na śluzówkę przełyku i żołądka. Askorbinian sodu ma mniejszą kwasowość i nie wykazuje takiego działania, dlatego jest polecany osobom z wrażliwym układem pokarmowym.

– askorbinian sodu jest przyswajany lepiej przez organizm, niż kwas askorbinowy

– askorbinian sodu, w odróżnieniu od kwasu askorbinowego nie ma negatywnego wpływu na szkliwo zębów

Właściwości askorbinianu sodu

  • ma silne właściwości antyoksydacyjne – neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwzmarszczkowo, pozwala zmniejszyć suchość skóry
  • działa przeciwzapalnie – pomaga przy cerze trądzikowej lub atopowym zapaleniu skóry
  • zwiększa odporność organizmu
  • uczestniczy w procesie produkcji kolagenu – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie kości, skóry, chrząstki, zębów, dziąseł i naczyń krwionośnych
  • wspomaga właściwe funkcjonowanie układu nerwowego – pomaga zmniejszać uczucie zmęczenia i lepiej reagować na sytuacje stresowe
  • ułatwia przyswajanie żelaza
  • pomaga usuwać metale ciężkie i toksyny z organizmu
  • przyspiesza proces zrastania kości i gojenia ran